Відкриття нових горизонтів для малого та середнього бізнесу Закарпаття

Опубліковано:

12 листопада в Ужгороді пройде бізнес-зустріч Європейського банку реконструкції та розвитку (ЄБРР) з керівниками малих та середніх підприємств області. ЄБРР – найбільший міжнародний інвестор в Україні. Він належить 64 країнам і двом міжнародним організаціям та підтримує розвиток ринкової економіки і демократії. Напередодні бізнес-зустрічі менеджер Групи підтримки малого бізнесу ЄБРР в Україні Катерина Рігг спеціально для “Про захід” розповіла про те, як малому та середньому бізнесу отримати гранти ЄБРР, як оформити заявки та на які потреби можна отримати грантову допомогу.  

– Що ЄБРР пропонує малому та середньому бізнесу сьогодні? 

– Малий і середній бізнес є основним драйвером розвитку економіки, зайнятості населення. Але у таких компаній не вистачає інновацій, коштів, знань, щоб розвиватися і ставати більш конкурентоспроможними. Ми спеціально їдемо до Закарпаття, щоб розповісти малому та середньому бізнесу про можливості, які пропонує Група підтримки малого бізнесу ЄБРР. 

Ми хочемо, щоб малий та середній бізнес Закарпаття мав змогу звертатися за грантами. Відразу відзначу, що грант – це не кредит, а одноразова безоплатна фінансова допомога, якою можуть скористатися підприємства для свого розвитку. Ми допомагаємо підприємствам залучати висококваліфікованих консультантів, здатних якісно трансформувати їхній бізнес, вивести його на системний рівень та  надаємо гранти на часткову компенсацію оплати послуг консультантів. Ми також виступаємо гарантом професійного консалтингу. Наша мета – створити в Україні стійкий конкурентний ринок консультування з ведення бізнесу.

– На що надаються гранти? 

– Гранти надаються на консультації в таких спеціалізованих сферах знань, як розробка стратегії, маркетинг, управління фінансами, організаційний та оперативний розвиток, управління якістю, раціональне енергокористування, охорона навколишнього середовища і т.д. ЄБРР не надає гранти для  юридичного консалтингу, фінансового аудиту та  з питань оподаткування. При цьому ми залучаємо до роботи як місцевих консультантів, так і міжнародних. Найчастіше компанії звертаються за впровадженням систем управління якістю. Тобто модернізація підприємства, в результаті якої воно може отримати сертифікат якості – наприклад, стандарту ISO. В рамках таких проектів переглядаються всі виробничі процеси. Крім того, часто до консультантів звертаються за технічними рішеннями – наприклад, за налаштуванням і навчанням користувачів 1С або за створенням порталу. 

Третій великий напрямок – маркетинг і дослідження ринків. Зараз підприємства почали також активно подавати заявки за нашими новини програмами – це програма з просування експорту та спеціальна програма для жінок-підприємців. 

– На кого розраховані ці програми?

– Програма з просування експорту, яку фінансує уряд США, покликана допомогти вийти на зовнішні ринки як компаніям, які вже експортують, так і тим, які лише планують. Ми допомагаємо компаніям знайти висококваліфікованих консультантів, які зможуть оцінити готовність виходу їхньої продукції на експорт, визначити найкращі зовнішні ринки для конкретного підприємства, знайти там партнерів. Програма для жінок-підприємців покликана вивести жіноче підприємництво на новий рівень, і, зокрема, допомогти самим жінкам піднятися у їхньому особистісному розвитку за допомогою програм наставництва, коучингу та тренінгів. Цю програму фінансує уряд Швеції та Європейський Союз.

– Чому Ви надаєте гранти на компенсацію консалтингових послуг?

– Хочемо показати малому та середньому бізнесу, що не даремно великий бізнес користується зовнішньою допомогою, хоча і має більше можливостей  впровадити необхідні зміни самостійно. Зовнішній консультант – набагато краще, він – людина незалежна, яка відразу бачить всі недопрацювання підприємства, і відкрито їх називає. Крім того, сторонній консультант бачить різні бізнеси на різних етапах, і тому може підказати, яка саме перепона стоїть в бізнесу на шляху.  

Окрім того, що Група підтримки малого бізнесу ЄБРР в Україні демонструє підприємствам переваги від залучення зовнішніх експертів, ми супроводжуємо весь проект від початку до кінця. Підприємство не залишається наодинці, а має партнера в реалізації консалтингових проектів в особі  ЄБРР. 

– Які компанії можуть отримати гранти? 

– Перш за все, у штаті таких компаній має працювати до 250 працівників, бізнесу повинно бути понад два роки, і він повинен показувати динаміку розвитку. Це має бути приватна власність і більше ніж 50% власності має належати громадянам України. Власники та топ-менеджери цих компаній повинні мати гарну ділову репутацію. Секторально працюємо з усіма галузями, окрім військово-промислового комплексу, грального бізнесу, міцних алкогольних  напоїв, тютюнових виробів та фінансових, страхових структур. 

– Якими є результати такої грантової підтримки?

– Ми оцінюємо консультаційні проекти через рік після їх завершення. І результати вражають.Вже через рік у понад 70% підприємств, з якими ми працювали, обіг виріс щонайменше на 40%,  приблизно 27% компаній демонструють підвищення продуктивності праці та ефективне використання ресурсів. Все це підтверджує, що наша грантова допомога є результативною, й вона допомагає розвиватися українському ринку. Всього за п'ять років ми надали гранти більш ніж 500 підприємствам. 

Фінансування забезпечив  Європейський Союз. Сподіваємося, що малі й середні підприємства Закарпаття почнуть частіше до нас звертатися за грантовою допомогою. Чекаємо на Ваші заявки! 

Про Захід

Про Захід