В Ужгороді кандидатів від «Європейської партії» підозрюють у підкупі – годували, наливали (Фото, відео)

Опубліковано:

В Ужгороді зустріч із кандидатами до міської ради від “Європейської партії України” закінчилася “застіллям” – потенційних виборців пригощали бограчем, шашликом та навіть пропонували по склянці горілки. У таких діях можуть вбачатися ознаки непрямого підкупу виборців, – повідомляє Громадянська мережа ОПОРА.

Подія трапилася ввечері, 16 жовтня, у дворі перед будинком на вул. Декабристів, 53 після 19:00. Коли спостерігач ОПОРИ прибув на місце події, то застав чергу місцевих жителів. Кілька жінок у цілковитій темряві (подвір'я не освітлюється) всім охочим організовано роздавали порцію боґрачу, шашлику, охочим дорослим пропонували по склянці алкоголю.

Як повідомив ОПОРІ кандидат до міськради від партії “Демократичний Альянс” Олександр Пересоляк, застіллю передувала зустріч із кандидатом від “Європейської партії України” Віталієм Варцабою. Оголошення-анонс про цю зустріч Пересоляк оприлюднив на своїй ФБ-сторінці.

За словами Олександра Пересоляка, на зустрічі були також також кандидати від цієї політичної сили Олександр Броді та Василь Добош. Про ці факти він повідомив слідчу групу, що прибула на місце події за його викликом.

Жінка, що керувала процесом роздачі їжі, представилася присутнім, коли приїхали міліціонери, – Марією Іванівною – жителькою тутешнього будинку. Зазначила, що, оскільки вона за професією кухар, хоча й на пенсії, її попросили пригостити людей. Хто це зробив – публічно не назвала.

Опісля правоохоронці почали опитувати її та місцевих жителів щодо обставин події. Від громадських активістів, що також прибули у двір, міліціонери прийняли заяву про порушення Закону.

У подіях організації застілля спостерігачі ОПОРИ вбачають ознаки порушення Закону: агітація, що супроводжується наданням допомоги, матеріальних цінностей чи послуг – заборонена, оскільки трактується як, так званий, “непрямий підкуп” виборця.

ОПОРА нагадує про частину 5 статті 60 Закону України “Про місцеві вибори”: забороняється проводити передвиборну агітацію, що супроводжується наданням виборцям грошей чи безоплатно або на пільгових умовах цінних паперів, кредитів, лотерейних білетів, товарів (…) та інших матеріальних цінностей або робіт чи послуг.

Про Захід