На Закарпатті є газети, де публікують агітацію без маркування (Фото)

Опубліковано:

У закарпатських газетах фіксуються публікації відверто агітаційного характеру; є наявність матеріалів із ознаками джинси; спостерігається висвітлення діяльності окремих кандидатів у суто позитивному контексті. При цьому у більшості випадків такі публікації не позначені як “політична реклама”, а подані під виглядом “звичайних” новин, інтерв'ю, аналітичних матеріалів.

На першій шпальті тижневика РІО (№41 від 10 жовтня, тираж – 14 850 пр.) розміщений текст, який містить ознаки агітації, оскільки вміст повідомлення може спонукати виборця голосувати або не голосувати за кандидата на посаду міського голови Сергія Ратушняка. Зокрема, допущені судження, що містять ознаки агітації: “Ужгород потребує справжнього сильного господаря. Ужгородці схиляються до того, що таким є Сергій Ратушняк, він був найефективнішим мером Ужгорода за часи Незалежності. Мер, який здатний повернути місту порядок і надати йому розвиток“. На цій же шпальті – фото із агітацією кандидата, яке розміщено на білбордах.

На цій же сторінці, у вигляді “листа у редакцію” ще один текст із ознаками агітації, який, зокрема, містить оціночне судження – “Ужгороду потрібен господар! Ужгороду потрібен Сергій Ратушняк!“. Прикметно, що лист не підписаний автором, відтак є сумнів, що його дійсно писав читач видання. Обидва тексти не містять маркування політичної реклами.

На стор.2 газети – публікація про представлення команди закарпатської команди партії УКРОП. При цьому подані цитати представників партії, які містять ознаки агітації, на кшталт “У цій команді – люди, які незалежно від расової приналежності, віросповідання, мови спілкування, національності, об'єдналися заради спільної ідеї – побудови нового Ужгорода“. Матеріал поданий на сторінці як “звичайна публікація”.

На стор. 4 газети – публікація щодо аналізу кандидатів від партій до Ужгородської міської ради. У статті, яка не підписана автором, допущене судження, яке містить ознаки агітації, оскільки може спонукати виборця голосувати або не голосувати за конкретну політичну силу – “Громадянську позицію“: “Гриценко та його соратники залишаються послідовними в політиці розвитку країни. Це команда інтелектуалів і справжніх, а не “фарбованих” патріотів країни. Команда, яка знає, як вивести країну з кризи…“. Ілюстрація до публікації – колаж з ознаками агітації за партію “Громадянська позиція”.

На стор. 7 газети – інтерв'ю кандидата від партії “Блок Петра Порошенка “Солідарність”Олександра Довгоша до Закарпатської обласної ради. При цьому інтерв'ю з іншими кандидатами не подано, чіткої позиції – чого редакція спілкується саме з цим кандидатом – не озвучено. У матеріалі зафіксовані судження, які містять ознаки агітації, оскільки можуть спонукати виборця голосувати, або не голосувати за кандидата – “Олександр Довгош якісно виділяється з великої кількості цьогорічних кандидатів у депутати місцевих рад“.

На цій же сторінці – інтерв'ю із кандидатом до Ужгородської міської ради від партії “Наш край”Сергієм Павленко. При цьому інтерв'ю з іншими кандидатами не подано, чіткої позиції – чого редакція спілкується саме з цим кандидатом – не озвучено. В обох випадках матеріали не означені як “політична реклама” і подані як “звичайні публікації”.

У газеті “Неділя” (№40 від 09 жовтня, тираж – 11 500 пр.) на стор. 2 і 3 дві публікації із коментарями кандидата на посаду міського голови під партії “Відродження” Богдана Андріїва. У першому випадку Андріїв коментує питання на кшталт комунального майна міста, конкурсу пасажирських перевезень, систему впровадження прозорих держзакупівель.

У другій публікації – Андріїв коментує питання зростання тарифів. В обох випадках думки щодо цих питань інших кандидатів не подано, чіткої позиції – чого редакція оприлюднила позицію саме кандидата Андріїва – не озвучено.

Газета “Закарпатська Правда” (№38 від 05 жовтня, тираж – 335 000 пр.) із 8 сторінок 7 сторінок присвятила матеріалам із ознаками агітації за “кандидата №1” до обласної ради від партії “Опозиційний блок” Олександра Ледиду або ж безпосередньо за цю політичну силу. Позначки – що це спецвипуск газети і хто замовник спецвипуску – нема. Відтак у даному випадку вбачаються ознаки порушення вимог частини 6 статті 56 Закону України “Про місцеві вибори”, згідно з якою друкована площа, відведена на політичну рекламу, не може перевищувати 20% загального обсягу друкованої площі газети.

У №39 від 10 жовтня (тираж – 16 800 пр.) тижневика опублікована стаття щодо проблеми зарплат освітян. При цьому щодо цієї проблеми подана позиція лише представника партії “Опозиційний блок” Бориса Колеснікова, думки представників інших політичних сил не озвучено.

Тижневик “Панорама” (№08 жовтня, тираж – 6 100 пр.) розмістив дві публікації щодо діяльності кандидата на посаду міського голови Мукачева Івана Чубирка. У першому випадку йдеться про візит останнього до залізничної лікарні; у другому – про зустріч із жителями мікрорайону “Підгоряни”.

Повідомлень про діяльність інших кандидатів на посаду міського голови Мукачева не зафіксовано.

Муніципальна газета “Ужгород” (№16 від 10 жовтня, тираж – 2 000 пр.) на стор. 7 розмістила публікацію про програму кандидата на посаду міського голови Марії Бадиди. У цьому випадку матеріал, згідно із вимогами Закону, означений як політична реклама.

На цій же сторінці подана думка секретаря міської ради, який офіційно у відпустці, про ОСББ.  Чіткої позиції – чого редакція озвучила думку виключно Богдана Андріїва – не озвучено.

ОПОРА нагадує: частина 7 статті 60 Закону України “Про місцеві вибори” гласить –засобам масової інформації, їх посадовим та службовим особам і творчим працівникам під час виборчого процесу у своїх матеріалах і передачах, не обумовлених угодами, укладеними відповідно до вимог цього Закону, забороняється агітувати голосувати за або не голосувати за кандидатів чи поширювати інформацію, яка має ознаки політичної реклами, безоплатно або яка оплачена з джерел, не передбачених цим Законом, а так само поширювати будь-яку інформацію з метою спонукання виборців голосувати за або не голосувати за певного суб'єкта виборчого процесу (…).

Згідно з частиною 3 статті 52 Закону, засоби масової інформації, інформаційні агентства мають збалансовано висвітлювати коментарі всіх кандидатів, суб'єктів їх висування щодо подій, пов'язаних із відповідними місцевими виборами.

Згідно з частиною 1 статті 57 Закону, висвітлення виборчого процесу в засобах масової інформації всіх форм власності, у тому числі в інтерв'ю, дискусіях та дебатах, а також інформаційних повідомленнях, програмах новин і поточних подій, має здійснюватися на засадах об'єктивності, неупередженості та збалансованості.

Згідно з частиною 8 статті 60 Закону, усі матеріали передвиборної агітації повинні бути відокремленими від інших матеріалів і означені як такі.

За коментарями звертайтеся:
Феськов Володимир
координатор ОПОРИ у Закарпатській області
+38 066 317 36 13

 

 

Про Захід