Тячівські медики виявили ВІЛ у 5 трудових мігрантів

Опубліковано:





 У листопаді 2013 р. на Тячівщині, уперше в Україні, стартував пілотний проект, пов'язаний з епідеміологічно-поведінковим дослідженням в середовищі трудових мігрантів та їх найближчого оточення в закладах, які надають первинну медичну допомогу.
Метою даного пілотного проекту є дослідження поширення ВІЛ-інфекції в цьому середовищі через сімейних лікарів Тячівського району, вивчення рівня поширення ВІЛ-інфекції, розширення надання медичних послуг на первинному рівні.

У проекті беруть участь Дубівська районна лікарня №2, Солотвинська АЗПСМ, Буштинська АЗПСМ, Нижньоапшанська ДЛ, Дулівська АЗПСМ.

За час проекту станом на 1 серпня методом швидких тестів було обстежено 265 осіб, які належать до категорії трудових мігрантів та їх оточення. В результаті виявлено 5 ВІЛ- позитивних осіб, які взято на диспансерний облік та направлено на дообстеження в обласний центр профілактики та боротьби із СНІДОМ м. Ужгород.

Незважаючи на те, що наказом відділу охорони здоров'я Тячівської РДА призупинено роботу Центру ПМСД у Тячівському районі, даний пілотний проект працює і дає позитивні результати. Фінансування й надалі забезпечує в якості благодійної допомоги Міжнародний Благодійний фонд Вільяма Дж. Клінтона.

Слід відмітити, що на базі обласного центру профілактики СНІДу всі ВІЛ-інфіковані хворі проходять повне безкоштовне дообстеження. При потребі забезпечені на 100% медичними препаратами для антиретровірусної терапії. Станом на 1 серпня в Закарпатті 108 осіб отримують безкоштовну антиретровірусну терапію, вартість якої складає 1000-1200 гривень на особу в місяць пожиттєво.

На сьогодні трудова міграція є однією з найболючіших проблем в Закарпатті в плані загрози поширення на території краю такого небезпечного збудника як ВІЛ- інфекція. Тому отримані результати дослідження планується використати для розробки міжсекторальної регіональної програми профілактики поширення ВІЛ-інфекції та СНІДу.

Ігор Тиводар,
головний лікар Тячівського районного
Центру первинної медико-санітарної допомоги


Про Захід