Посол Словаччини в Україні: “Реверсні поставки газу зі Словаччини в Україну зростуть”

Опубліковано:

У вівторок голова Закарпатської ОДА Геннадій Москаль зустрівся з Надзвичайним та Повноважним Послом Словацької республіки в Україні Юраєм Сівачеком. Закордонний дипломат, котрий постійно стежить за перебігом подій на Закарпатті, на початку зустрічі відзначив: “Закарпатська область нарешті отримала справжнього керівника”. І наголосив, що його країна всіляко підтримує Україну і в сфері економіки, і в енергетиці. Так, реверсні поставки газу зі Словаччини будуть збільшуватися — про це вже домовилися прем'єр-міністри обох країн. Щодо Закарпаття, то словацькі інвестори готові вкладати гроші в сміттєпереробну галузь та енергоощадні технології. Кілька проектів зараз у процесі впровадження. За словами Ю.Сівачека, співпраця силовиків двох країн у протидії контрабанді тютюнових виробів (за останні два місяці взаємодія правоохоронців вийшла на якісно новий рівень, і включає обмін оперативною інформацією), дає набагато кращий результат.
Геннадій Москаль у свою чергу попросив підтримки Словаччини в залученні Закарпаття до Програми Європейського територіального співробітництва.
— Ця програма наразі діє лише на території Євросоюзу, однак Закарпаття може стати пілотним краєм, долучившись до неї, — переконаний Г.Москаль. — Через підтримку ЄС національних меншин, які живуть на території області, виграє вся область. Завдяки програмі ми би могли отримувати технічну та фінансову допомогу Євросоюзу на розвиток економіки, освіти, культури, охорони здоров'я, реформування органів місцевого самоврядування.
Ю.Сівачек пообіцяв свого сприяння для Закарпаття в цій справі.
У зустрічі, яка проходила в Колонному залі ОДА, також взяли участь Генеральний консул Словацької Республіки в Ужгороді Янка Буріанова, Почесний консул Словацької Республіки у Великому Березному Олег Адамчук, співголова українсько-словацької Ділової Ради, віце-президент Торгово-промислової палати України Отто Ковчар та директор Регіонального філіалу Національного інституту стратегічних досліджень в Ужгороді Світлана Мітряєва.

Прес-служба Закарпатської ОДА

Про Захід