Як не отруїтися грибами

Опубліковано:

   Вже зовсім скоро торгові ряди закарпатських ринків ряснітимуть грибами: від білих до печериць. Однак розрізняти їстівні гриби від неїстівних потрібно не тільки тим, хто їх збирає, але й покупцям цих лісових дарів. Саме тому закарпатські рятувальники вирішили дати декілька корисних порад у грибній справі. Дуже часто гриби продають прямо на узбіччі автодоріг між населеними пунктами. Однак гриб, як губка, вбирає шкідливі речовини з повітря, відтак поблизу доріг вбере чимало шкідливого з автомобільних вихлопних газів. Крім того, отруйним гриб може стати й через загальне погіршення екології, адже вбирає у себе все з навколишнього середовища. Цього року вже трапився один випадок отруєння грибами.

   Загалом, розрізняють такі причини отруєння грибами: отруєння неїстівними грибами, неправильне приготування умовно їстівних грибів, отруєння зіпсованими, або старими грибами. Симптоми такого отруєння: нудота, блювота, біль у животі, посилене потовиділення, зниження артеріального тиску, судоми, мимовільне сечовиділення, проноси, розвиток симптомів серцево-судинної недостатності.

   Щоб уберегтися від подібного пам'ятайте: ні в якому разі не зривайте невідомих вам грибів тим більше, якщо вони з циліндричною ніжкою та “бульбою” з оболонкою наприкінці. Звісно, не можна зривати та старі, червиві та в'ялі гриби. Вдома всі принесені з лісу гриби варто перевірити ще раз, а їх приготування розпочніть з кип'ятіння протягом 10-15 хв. Тільки після уцього гриби можна смажити.

   Якщо ж ви відчуваєте, що все-таки отруїлися грибами, негайно викличте швидку, але до приїзду лікарів почніть самі промивати шлунок та прийміть 4-5 таблеток активованого вугілля. Після цього можна випити підсоленої води, міцного чаю або кави, – нформує Управління ДСНС у Закарпатській області

Про Захід