Чи можливо реформувати медичну сферу Ужгорода?

Опубліковано:

   В Ужгородському прес-клубі відбулася прес-конференція, головною темою якої стало: “Реформування медичної сфери Ужгорода“.

  Йшлося про розбалансованість комунальних закладів та невиконання державних програм лікування, що діють на території міста, а також шляхи подолання корупції в медичній сфері Ужгорода  та пропозиції до її реформування.

  Олександр Пересоляк, керівник Закарпатського обласного осередку політичної партії “Демальянс”, адвокат зауважив, що “Демальянс” одним з своїх пріоритетів і цінностей ставить людину та її здоров'я. “Однак дуже прикро спостерігати, що наші мешканці та українці не захищені як у першочерговій допомозі. Пріоритетними по фінансуванні ставлять такі статті, які дають певний популістичний ефект, як ремонт доріг, фасадів. А такі видатки, як першочергова медична допомога зфінансовані на 10%, – Каже Олександр Пересоляк. – Ми маємо певний пакет пропозицій та реформ для вирішення проблем, що існують, ці пропозиції будуть прийняті найближчим часом”.

  Віктор Петров, керівник Ужгородського міського осередку “Демократичний альянс”, адвокат, кандидат медичних наук переконаний: у нас надзвичайно громіздка та незбалансована ситема надання медичної допомоги. “Закладів дуже багато, вони вимагають великого фінансування для свого утримання, але не виконують своєї основної задачі — надання медичної допомоги. Забезпечення медикаментами взагалі не витримує жодної критики, соціальнонезахищені не мають можливості у повній мірі отримати медикаменти, – зазначив медик. . Він також звернув увагу на такі проблеми як відсутність елементарних умов у лікувально-профілактичних закладах; страхування медичних працівників від гепатиту та ВІЛ, що передбачено законом. “Не було б це питання таким гострим, якби не випадок, коли ВІЛ діагностували у медика, який заразився на роботі,- коментує Віктор Петров. Ще кілька болючих питань по медицині: корумпованість та забюрократизованість, а також, загострення епідситуації у місті”.  

  Аби вирішити болючі питання, активісти розробили власний план дій. “Це, по-перше, введення добровільного медичного страхування для всіх працівників бюджетної та комунальної сфер, навчальних закладів шляхом запровадження електронних медичних карт. Це знімає з бюджету міста величезні витрати, кошти, які витрачаються непродуктивно. Кожен працівник у такому випадку має можливість звернутися у будь-який час за допомогою безкоштовно. Будуть закріплені лікарі-координатори, які матимуть договір по наданню меддопомоги, – каже Віктор Петров.

   –  У нас є проблеми з виконанням імунопрофілактики. Два роки є постійні перебої з постачанням вакцин. Громадські активісти беруть на себе навантаження по забезпеченню міста вакцинами у розмірі 40-50 тис. ,при цьому у місцевому бюджеті передбачені кошти. Ми повинні сфорувати приязне ставлення як медиків до паієнтів, так і пацієнтів до лікарів. Шляхом зщменшення адміністрування медичних послуг, за рахунок елетронної бази даних, карт, запровадження електроної черги та реєстратури. У місті є величезний потенціал, такі проблеми піддаютсья вирішення дуже просто. Ми декларуємо своє зобовязання лобіювати і виконати цю програму дій”.

 Вікторія Слюсаренко, аудитор, судовий експерт, кандидат економічних наук проаналізувала витрати бюджету на медичну сферу. “15% від загального бюджету міста йде на охорону здоровя. Понад 60% складає заробітня плата, 16% комунпослуги, 23% йде на потреби лікарні. На закупку медпрепаратів, обладнання, першочергових перев'язочних матеріалів виділяється надзвичайно маленька сума 4%, – коментує Вікторія Слюсаренко. – Тому ми ініціюємо електроні дотендерні закупівлі ініціюємо”. 

  Активісти кажуть: якщо не підійти до сфери реформування нагально, то “будемо годувати лікарів із Словаччини, Угорщини, Німеччини, куди їздять лікуватися наші співвітчизники.

  Ужгородський прес-клуб

Про Захід