Закарпатська «Солідарність – БПП»: “Наша партія не має стосунку до структури Миколи Косого”

Опубліковано:

25 серпня інтернет-сайт “Севлюш Інфо” опублікував скаргу виноградівця Миколи Косого, нібито від нього забирають політичну структуру. У невеличкому однобоко поданому матеріалі йдеться, що представники Виноградівської районної організації партії “Солідарність” – Блок Петра Порошенка” на чолі з її керівником Василем Чабруном незрозумілим чином “захопили” організацію, яку він представляє, а саме: районний осередок партії “Солідарність”. Далі називаються конкретні прізвища і звучить неприховане звинувачення у фальшуванні документів. 

Команда Закарпатської територіальної організації партії “Солідарність” – Блок Петра Порошенка” вважає за необхідне надати об'єктивну і правдиву інформацію стосовно порушеного питання. 

“Насамперед необхідно зазначити, що організація, про яку говорить пан Косий, і наша структура – абсолютно не тотожні. Процес реєстрації партії “Солідарність” – Блок Петра Порошенка” на Закарпатті розпочався у липні поточного року. Виноградівська організація – взагалі молода. Вона утворена на установчих зборах 4 серпня. Все відбувалося в рамках закону, про що є необхідні документи”, – прокоментував голова секретаріату партії Андрій Риба.  

Тим не менше, автор матеріалу, зі слів Миколи Косого, звинувачує представників президентської сили у фальшуванні документів. Цитата із збереженням авторської орфографії: “знайшли таку собі “мертву” партію “Мир і єдність”, незрозумілим чином, (без загальних зборів) припинили її існування, натомісць зареєстрували у Держреєстрі новий осередок “БПП Солідарність”. Однак, це твердження є юридично некоректним. Як пояснив юрист Закарпатської обласної організації партії Сергій Юричко, про припинення діяльності Всеукраїнської партії Миру і Єдності засвідчує прийняте 21 січня 2015 року рішення №4 Центральної ради партії “Солідарність” – Блок Петра Порошенка”, яка є її правонаступником. Те рішення стосувалося і кількох закарпатських осередків. А саме: Закарпатської обласної, Ужгородської, Мукачівської, Хустської міських та Свалявської, Виноградівської районної організацій. Згідно зі статутом цієї партії, рішення про її ліквідацію приймається Центральною радою і не потребує додаткових заходів на місцях. Це означає, що ніхто нічого не “провертав”, а все відбулося в рамках закону”. 

Більше того, свідоцтво партії “Солідарність”, очільником районної виноградівської організації якої був Микола Косий, анульоване. А це означає, що діяльність партії припинена, а районні осередки – ліквідовані. 

Підтверджує це єдиний реєстр громадських формувань, який є абсолютно відкритим. У ньому можна побачити, що в Україні існує (або ж існувало) 5 політичних організацій, в назві яких є слово “солідарність”. Це: Партія “Громадянська солідарність”, ПАРТІЯ “БЛОК ПЕТРА ПОРОШЕНКА “СОЛІДАРНІСТЬ” (БЛОК ПЕТРА ПОРОШЕНКА “СОЛІДАРНІСТЬ”), Партія “Солідарність жінок України”, Партія “Солідарність”, Політична партія “Солідарність правих сил”. Там же побачимо, що в графі “стан” у партії “Солідарність” (реєстр.№1598) зазначено: “свідоцтво анульовано”. Натиснувши зліва на позначку “плюс”, читаємо, що сталося це 30 грудня 2013 року. Там же можемо дізнатися, що в керівних органах там були Дяденко М.В. та Білозір А.І., та аж ніяк не Юрій Луценко, на якого посилається пан Косий. Переконатися у цьому можна, зайшовши на сайт реєстру за адресою: http://rgf.informjust.ua

“Той факт, що Виноградівський очільник тієї, іншої, “Солідарності” навіть не підозрював про те, що даної політичної структури уже не існує ось уже майже 2 роки, наводить на певні висновки. Більше того, поява безпідставних звинувачень наводить партійців на думку про можливе політичне замовлення. Чи дійсно це так – будемо з'ясовувати”, – додав Андрій Риба.   

За словами голови Виноградівської районної організації партії “Солідарність” – Блок Петра Порошенка” Василя Чабруна, зустріч Миколи Косого із представниками партії дійсно відбулася. Однак інформація щодо предмету зустрічі та її результатів є явно перекрученою. “Так, дійсно, напередодні проведення зборів ми спілкувалися із паном Косим. Це було у червні. Тоді ми розповіли йому, що створюємо абсолютно нову організацію і пропонували долучитися. Він пообіцяв подумати, але згодом відповів, що до нас не піде, а навпаки пропонує писати заяви на вступ до його організації. Чому він тепер поширює інформацію, нібито ми хотіли “підсидіти” його, не знаю. Однак, хочу наголосити, що “Солідарність” – Блок Петра Порошенка” і “Солідарність”, яку представляв Косий, зовсім різні політичні утворення”, – прокоментував він.  

Також Василь Чабрун додав: “Інформація про те, що до створення нашої організації мають стосунок члени чи активні прихильники партії регіонів, – абсолютна неправда. 

Наша позиція – жодної людини із сумнівним минулим. Розповсюджуючи таку інформацію, Микола Косий, можливо, намагається хоч якось виправдати свої дії”.Зі свого боку команда Закарпатської обласної організації звертається до журналістів з проханням дотримуватися професійних норм і, аби не вводити людей в оману, радить, висвітлюючи те чи інше питання, одразу цікавитися щонайменше двома точками зору.  

Прес-служба Закарпатської територіальної організації 

Партії “Солідарність” – Блок Петра Порошенка”

Про Захід