Чому на Закарпатті восени аж двічі можуть пройти вибори до місцевих рад

Опубліковано:

В Закарпатській області з кінця травня триває розробка перспективного плану формування створення спроможних громад, як власне відбувалось у всіх інших областях держави. Повсюдно були створені офіси реформ, де фахівці, які обізнані з законодавством, з місцевим самоврядування, мали допомагати владі у цьому доволі складному процесі. Як відзначає Олег Лукша, експерт обласного Офісу реформ та віце-президент “Асоціації розвитку і реформ міст, селищ і сіл “Закарпаття — XXI століття”, в Закарпатті адміністративно-територіальна реформа проходить доволі складно, частина перепон була викликана невисокою обізнаністю із суттю та реальними перевагами кінцевого результату. Однак наразі постала ще одна проблема: через те, що Закарпатська обласна рада вчасно не проголосувала за рішення про оголошення перших виборів в об'єднанних територіальних громадах, вибори в області в кількох громадах можуть пройдуть двічі.

Як відзначає експерт, вся проблема в тому, що процес об'єднання спроможних територіальних громад в Україні затримався в часі. “Чим далі, тим більше він вступав в критичний період, коли закінчується легітимність однієї каденції місцевих рад, натомість мали бути призначені вибори, не пізніше 25-го жовтня, наступної каденції місцевих рад. Адже законодавцям дуже хотілося об'єднати можливості виборів на новій основі, як це не прикро, у “старих” громадах, які ще не об'єдналися.

Новим же громадам після того, як вони прийняли рішення про об'єднання та провели сесії і вирішили всі процедурні питання, було б набагато краще обиратися і обирати нових представників місцевого самоврядування теж 25-го жовтня цього року”, − наголосив Олег Лукша.

Як пояснює експерт, вибори, особливо місцеві, це доволі затратна справа. А вибори проведені в один день, дозволили б зменшити витрати. “Це ж чималі кошти: підготовка виборчих дільниць, бюлетенів, комісій, інформаційна кампанія тощо. Дуже добре було б провести вибори одночасно у різні рівні місцевих рад. Тим більше, що маємо вже змінений виборчий закон. Тож найкраще б було, якщо б ті громади, які вже вирішили кінцево на сесіях об'єднатися також могли провести вибори 25-го жовтня.

Однак, справа в тому, що в новому законі “Про місцеві вибори” є норма про те, що перші вибори у об'єднаних місцевих громадах оголошуються рішенням сесії обласної ради за 70 днів до виборів. І цей термін якраз сходив 15-го серпня цього року. Тому, зважаючи на таку ситуацію, три асоціації органів місцевого самоврядування − регіональні відділення Асоціації міст України, Всеукраїнської асоціації сільських селищних рад і обласна “Асоціація розвитку і реформ міст, селищ і сіл “Закарпаття – 21-сторіччя” спільно звернулись до Закарпатської облради з проханням провести сесію в будь-який день до 15-го серпня. З тим, аби згідно закону, можна було оголосити в нових громадах вибори за 70 днів до їх проведення.

“Ми зважили на те, що обласна рада є виразником спільних інтересів громад області. В тому числі і тих 5-ти, уже об'єднаних громад, в яких відбулись всі сесії, і в яких все підготовлено. Потрібно було просто формально оголосити вибори в термін до 70-ти днів. Однак на наше звернення до Закарпатської облради ми не отримали навіть хоч якоїсь відповіді”, − підсумовує фахівець.

Як відзначає Олег Лукша, на сьогоднішній день по більше 100 громадам в Україні уже прийняті рішення обласних рад по проведенню  перших виборів. Серед них поки-що немає жодної закарпатської громади. Обласна рада все одно буде вимушена прийняти і оголосити це рішення, але вибори відбудуться вже після 25-го жовтня. А це накладає величезні витрати на місцеві бюджети.

“Тобто ми навіть в грошах програємо, вже не кажучи про те, що жителям тих самих об'єднаних громад потрібно буде голосувати двічі. А скільки в людей буде питань: чому ми не голосуємо тепер? Загалом оцей пік ентузіазму до об'єднання може знизитись. Це ж непросте питання і зрозуміло, що виникав спротив, адже реформи проходять дуже непросто. А тепер ті, хто був проти об'єднання, тільки посилять свій вплив і позиції. Це буде сприяти розколу громад, і може дійти навіть до зриву виборів в таких громадах. Іти двічі на вибори  з перервою в один місяць чи кілька тижнів − це, щонайменше, нелогічно. Крім того, вийде так, що Закарпаття буде передостанньою областю, яка прийматиме на сесії перспективний план. Звісно, якщо депутати облради проголосують за нього”.

Втім, у законодавців ще залишається одна можливість: в парламентському Комітеті з питань державного будівництва, регіональної політики та місцевого самоврядування знаходиться на розгляді проект закону, який, якщо його проголосувати вчасно, дозволив би обминути необхідність рішення сесії обласної ради щодо оголошення перших виборів в об'єднаних спроможних територіальних громадах.

Мова йде про проект закону “Про внесення змін до Закону України “Про добровільні об'єднання територіальних громад” (щодо узгодження процедури добровільного об'єднання територіальних громад та проведення чергових місцевих виборів. (№2373а від 15.07.2015)

“Тому ми порекомендували громадам, які вже прийняли рішення про об'єднання,  звернутися ще й до парламентського комітету. Мова йде про те, аби зробити доповнення до закону “Про добровільні об'єднання громад”. В якому, щодо призначення перших виборів, була б визначена процедура, яка б не давала облрадам такі повноваження, як оголошення перших виборів. Адже насправді, якщо розібратись, у нас розділені повноваження різних рівнів місцевого самоврядування, тож чому рішення має проходити через облраду, якщо рішення сесій місцевих рад вже прийняті? Оцю неув'язку між законами “Про вибори до місцевих рад” та “Про добровільне об'єднання територіальних громад” необхідно зняти  законодавчо” − наголосив Олег Лукша.

Останні повідомлення з владних коридорів дають надію на те, що на обласну сесію 27 серпня все ж мінімум 2 об'єднані громади – Тячівська і Вільхівцівська з Тячівщини, встигли подати пакети документів і рішень, як щодо утворення їхніх громад, так і оголошення в них перших виборів. Звісно, уже не 25 жовтня, а пізніше… Кількість таких рішень обласної ради з часом буде наростати по мірі об'єднання громад.

 

Лариса РОМАНЮК, “Про Захід”

Про Захід