Як виконуються програми по освітленню Ужгорода, розказали в Ужгородському прес-клубі

Опубліковано:

В Ужгородському прес-клубі відбулося засідання на тему: “Поточний стан з освітлення міських вулиць, ефективність використання коштів бюджету та стан виконання затверджених програм”.

Олександр Пересоляк, керівник Закарпатського обласного осередку політичної партії “Демальянс”, адвокат розповів, що систему освітлення міських вулиць необхідно реформувати і підстав для цього є чимало. “Наразі в Ужгороді у мережі вуличного освітлення тільки 3% високотехнологічних світлодіодних ламп, які є економними і не наносять такої шкоди довкіллю, як лампи розжарювання та лампи високого тиску, – каже Олександр Пересоляк.  – В  Ужгороді розміщено 5714 світлових точок, ліхтарів, з них 1300 – це лампи розжарювання. 2 тис. світильників взагалі не працюють. Ми пропонуємо змінити взагалі систему, замінити звичайні лампи на світлодіодні.  Крім того обслуговування системи вуличного освітлення  коштує місту 4 млн. грн. на рік. У структурі цих витрат 2,1 млн.грн. — це утримання системи вуличного освітлення, заміна ламп. Близько 2 млн. грн. — це витрати на оплату вартості освітлення”. За словами О.Пересоляка, тільки на заміні ламп на сучасні місто може зекономити 1,1 млн. грн., оскільки світлодіодні лампи економлять більше, ніж 60% витрат на освітлення. Крім того міняти їх потрібно не частіше, ніж 1 раз на 10 років. “Проконтролювати витрати на обслуговування системи освітлення надзвичайно важко, це частина вразлива для корупційних ризиків,- коментує О.Пересоляк. – Тому ми можемо повністю ліквідувати  корупційну складову і заощадити для міста щорічно близько 3 млн. грн.”. Як розповів О.Пересоляк, Програму модернізації мереж вуличного освітлення міська рада Ужгорода затвердила ще у 2011 році, але наразі новації стосуються встановлення тільки нових світильників, а у 5700 старих лампи так і не змінили. 

Вікторія Слюсаренко, аудитор, судовий експерт, кандидат економічних наук зауважила, що у програмі, прийнятій чотири роки тому, передбачалася модернізація та реконструкція системи вуличного освітлення, встановлення нових і заміна тих ламп, які вже існують – близько 6 тис. ламп. “Ми досліджували це питання, жодна з 5700 ламп не замінена, – каже Вікторія Слюсаренко. –  Ефективність і можливості нашої бюджетної системи дозволяли зробити поетапну заміну, місто при цьому економить щороку понад 2,5 млн. Чому досі це не зроблено, незрозуміло. Адже навіть з точки зору шкідливості для екології, сучасні світлодіодні лампи мають випромінювання на 70% менше, ніж існуючі ламп розжарювання”. 

Ілдика Терлецька, активістка закарпатського “Демальянсу” додала також, що корпуси вуличних світильників аварійні, можуть взагалі впасти на людину: “Ми звернулися у департамент міського господарства, щоб провели інвентаризацію вуличних світильників. Зокрема, біля шкіл №12,15, там є кілька аварійних”. Активісти вже розробили концепцію реформування системи вуличного освітлення в Ужгороді і презентуватимуть її на сесії міської ради. Готують проект рішення, який подаватимуть до міської ради.Вікторія Слюсаренко каже: “Пропонувати їм таку систему треба, але ж є програма, затверджена самою міською радою, розрахована на 2012-2016 роки. Ми подавали запит, чому вона не виконується. Формальне пояснення, яке отримали: за каденції попереднього міського голови було відправлено кошти на банк, який збанкрутував. До слова, на сьогодні маємо профіцит міського бюджету, який станом на 1.07.2015 року складає 60 млн.грн. Ми наполягаємо на певних пріоритетах фінансуваннях міських програм”.

Ужгородський прес-клуб

Про Захід