Чи буде на Закарпатті центр допомоги дітям хворим на аутизм — вирішуватимуть депутати

Опубліковано:

Впродовж трьох місяців при Закарпатській ОДА працювала робоча група, що розробляла проект обласної програми “Про психолого-педагогічний та медико-соціальний супровід дітей з розладами аутистичного спектру”. Створена з ініціативи громадської організації “Щасливі діти” та батьків дітей, хворих на аутизм, вона зібрала представників департаментів освіти і науки, фінансів, соціального захисту населення, психолого-медико-педагогічної консультації, управлінь охорони здоров'я, служби у справах дітей облдержадміністрації та Закарпатського обласного центру соціальних служб для сім'ї, дітей та молоді, а також фахівців БО “Комітет медичної допомоги в Закарпатті”.

Результатом кількамісячної роботи групи став проект обласної програми, який, в разі позитивного голосування депутатів обласної ради, дозволить впровадити ряд дуже важливих заходів, направлених на своєчасне виявлення у дітей розладів спектру аутизму, а також забезпечення подальшого психолого-педагогічного та медико-соціального супроводу.

Для цього програмою пропонується створення на базі обласної психолого-медико-педагогічної консультації при департаменті освіти і науки ОДА обласного інклюзивного ресурсного центру розвитку дитини. У цьому центрі працюватимуть фахівці (логопеди, дефектологи, психологи тощо), котрі допомагатимуть дітям з розладами аутистичного спектру з реабілітацією. Програма розрахована на 5 років та передбачає, окрім фінансування з обласного бюджету, можливість залучення до підтримки проекту небайдужих меценатів та міжнародних партнерів, котрі переймаються проблемами дітей та дорослих з розладами аутистичного спектру.

Останнє ж слово буде за обласними депутатами. Якщо вони підтримають громадську ініціативу, на Закарпатті може бути створений унікальний ресурсний центр, якого немає наразі в жодному обласному центрі України.

 

Прес-служба ГО “Щасливі діти”

 

 

Про Захід