Ужгородці залишаться без води?

Опубліковано:





 Відкрите звернення до влади міста Ужгорода

Ми, працівники КП “Водоканал м. Ужгорода”, звертаємось до вас, більшості міських депутатів та вищих посадових осіб виконавчої влади міста, які прийшли до влади на революційній хвилі Майдану (хоча мало хто з вас має до цих історичних подій хоча б символічного відношення), з вимогою припинити свої протиправні дії та бездіяльність, наслідком яких може стати припинення водопостачання і водовідведення в місті Ужгороді.
Ви, прийнявши 11 липня цього року рішення про відсторонення керівника підприємства, створення комісії по проведенню перевірки діяльності підприємства, відміну тарифів на послуги, встановлених у законний спосіб Національною комісією, що здійснює регулювання у сфері комунальних послуг, за послідуючий місяць не спромоглись навіть затвердити склад згаданої комісії і розпочати проведення перевірки. Цим самим ви заблокували вирішення багатьох питань поточної господарської діяльності підприємства, наслідком чого стало суттєве загострення відносин підприємства з енергопостачальною організацією, яке найближчим часом призведе до знеструмлення об'єктів підприємства, від чого постраждає територіальна громада міста.

Ваше рішення було вмотивоване бажанням якнайшвидше позбавитись присутності на сесії громадськості, яка прийшла висловити обурення зростанням тарифів на послуги. Ви не приклали жодних зусиль для роз'яснення ситуації представникам громадськості з причин як не володіння ситуацією, так і бажанням якнайшвидше приступити до розгляду таких близьких вам земельних питань. Нікому було роз'яснити, що нові тарифи – це результат приведення їх у відповідність до економічно обґрунтованих витрат в умовах, коли державний бюджет вже не в змозі фінансувати різницю в тарифах. Тобто держава вже не буде вирішувати питання, які зобов'язана вирішувати міська влада. На вимогу громадськості про покращення якості послуг ви жодним словом не обмовились про те, що в 2009 році в місті було на 3 години збільшено добовий графік води на лівобережній частині міста, а район, заживлений з підвищуючої насосної станції по вул.Ак.Корольова, був переведений на цілодобове водопостачання, що за період з 2006 по 2013 рік підприємство вклало в заміну обладнання, мереж, реконструкцію об'єктів питного водопостачання і водовідведення понад 10,8 млн.грн. власних коштів, завдяки чому тільки за період з 2006 по 2009 роки домоглося скорочення річного обсягу споживання електроенергії з 24 млн.кВт*год до 19 млн.кВт*год. Ви не розповідали і про плани підприємства найближчим часом перевести на цілодобове водопостачання мікрорайони, заживлені з підвищуючих насосних станцій по вул.Грушевського та вул.Легоцького. Адже це не ваші заслуги, значно простіше відсторонитися і зробити винуватим у ситуації керівника підприємства, не спростовуючи неповну та недостовірну інформацію, наведену на рекламних площах, розміщених одним з майбутніх кандидатів на посаду очільника міста, який, раніше займаючи високі посади у міській владі протягом тривалого строку, жодним чином не проявив себе у вирішенні питань водопостачання і водовідведення міста, зате відомий активною участю у “вирішенні” земельних питань.

Зовсім не патріотично виглядає ваше звернення до центральної влади з проханням залишити старі тарифи і вимога щодо подальшого фінансування з державного бюджету різниці в тарифах для міста. І це ви зробили в ситуації, коли вся держава несе значні витрати на подолання кризової ситуації на Сході країни, яка загрожує існуванню України в цілому. На відміну від інших міст і простих громадян держави, які активно сприяють Збройним Силам України всіма наявними ресурсами, ви визначили більш доцільний саме для ваших вузьких інтересів шлях використання коштів державного бюджету України, замість того, щоб працювати над зменшенням навантаження на державний бюджет.
Ви забули свої передвиборчі обіцянки і, не зважаючи на обов'язки, покладені на вас Законом України “Про місцеве самоврядування в Україні”, щодо вирішення потреб територіальної громади у забезпеченні її необхідними житлово-комунальними послугами, зосередились на вирішенні корупційних питань розподілу вільних земельних ділянок та інших “прибуткових” особисто для вас, а не громади міста, питаннях. При цьому, як і багато хто з попередньої влади, демонструєте абсолютно безвідповідальний підхід до підприємства, суть якого полягає в тому, що якщо підприємство до вас пропрацювало багато років, то і при вас ще попрацює, а що буде далі – це вже не ваш клопіт.

Ви щороку надаючи пільги підприємству по платі за землю та судовому збору, річний обсяг яких не перевищує 200 тис. грн., зовсім не цікавитесь тим, що щомісячний рахунок підприємства за електроенергію складає понад 2 млн. грн., а щомісячні витрати на виплату заробітної плати складають понад 1250 тис.грн., при тому, що більше частина цих витрат не враховані тарифами, які були встановлені ще на початку 2012 року і на застосуванні яких (створюючи вигляд, що турбуєтесь про інтереси територіальної громади) ви наполягаєте і надалі, не визначаючи в міському бюджеті джерела покриття решти витрат підприємства, як того вимагає закон. Вас не цікавить те питання, що середня зарплата на підприємстві в 1,5 рази менша ніж середня по галузі по Україні. Для вас ми люди третього сорту, які в будь-яку погоду (і в морози, і в дощ) і в будь який час доби лізли і будуть лізти у залиту водою яму для ліквідації аварій, забезпечуючи цим оперативне усунення аварій на мережах міста з метою забезпечення населення водою.

Ви били себе в груди, приймаючи технічне рішення про розподіл субвенції з державного бюджету, виділеної через обласний бюджет на міський для фінансування різниці в тарифах, завдяки чому підприємство могло до цього часу розраховуватись з ПАТ “Закарпаттяобленерго” та сплачувати ПДВ. При цьому ви жодним чином не впливали на те, скільки цієї субвенції виділить місту державний та обласний бюджети, жоден з вас не їздив у Київ і не ходив до обласної влади з тим, щоб більшість цих коштів була спрямована саме на місто Ужгород. Цими питаннями займались зовсім інші особи, які, на жаль, не мають жодного відношення до міської влади. І нам прикро усвідомлювати, що саме ви є нашою міською владою.
Ви, щоразу отримуючи попередження енергопостачальної організації про обмеження електропостачання об'єктів питного водопостачання і водовідведення міста, обмежуєтесь лише переадресуванням цих попереджень на підприємство, і вимагаєте якнайшвидшої відповіді з тим, щоб мати чим відписатись. Ніхто з вас не їде в “Закарпаттяобленерго” вирішувати це питання, як і не шукає будь-яких джерел погашення заборгованості із тих, можливості отримання яких є наразі в державі. Поцікавтесь досвідом Львова, Тернополя, Дніпродзержинська, Запоріжжя та ряду інших міст України, де міська влада успішно працює над вирішенням проблем водопостачальних підприємств в інтересах територіальної громади. Ознайомтесь із постановою Кабінету Міністрів України від 17.06.2014р. №268 і побачите яскравий приклад того як міський голова і міські депутати вміють вирішувати проблеми водопостачального підприємства в місті Львові навіть у такий скрутний для народуУкраїни час.

Ви, не зважаючи на те, що попередня влада міста за участі громадян позбавила вас від необхідності вирішувати питання теплозабезпечення населення міста, не вважаєте за доцільне приділяти належної уваги найбільшому і найважливішому підприємству – Водоканалу, сам факт роботи якого за нинішніх умов уже є досягненням, на жаль не вашим. Замість того, щоб використати залишки міської землі та комунальної власності для створення ресурсу гарантій міської влади, які необхідні для залучення кредитних ресурсів міжнародних фінансових організацій на реконструкцію міських мереж і об'єктів питного водопостачання і водовідведення, ви, у тільки вам відомий і зовсім не публічний спосіб, здійснюєте роздачу цього майна, позбавляючи підприємство можливості розвитку, а місто – можливостей покращення якості послуг водопостачання, облаштування нормального сміттєзвалища, вуличного освітлення та вирішення інших нагальних потреб. Своїми непрофесійними рішеннями та політично вмотивованими призначеннями ви розвалили роботу відділу капітального будівництва до такого стану, що навіть після повернення раніше ефективного керівника, робота цього підрозділу не відновлюється. А до підприємства тільки доходять численні дорікання обласної влади про те, що місто не здатне використати кошти різних державних програм, які впродовж кількох років виділялися для реконструкції міських об'єктів питного водопостачання і водовідведення.

За таких обставин, вже найближчим часом вам прийдеться роз'яснювати своїм виборцям не причини зростання тарифів на послуги, а чому в місті відсутнє централізована водопостачання і водовідведення. Чому в місті, де неосвітлені вночі вулиці та глибокі ями на них вже стали правилом, відсутня вода, так само як і в Луганську, де вже кілька місяців ідуть бойові дії?
Нам прикро, що на відміну від іншої міської влади, яка після себе залишила реконструйовані Проспект Свободи, вул.Легоцького, вирішену проблему автономного теплопостачання в місті, енергозберігаючі вікна на міських бюджетних закладах, збільшення графіку подачі води, відновлений Боздошський парк тощо, ви запам'ятаєтесь лише внутрішніми сварками, розваленим відділом капітального будівництва, іншими доведеними до кризового стану підприємствами міста, непрозорим розподілом залишків міської землі та майна і жодним додатково створеним робочим місцем. При цьому ми висловлюємо жаль, що депутати міста, які висловлюють конструктивну позицію щодо підприємства і не підтримують проштовхувані вами популістські рішення, є у меншості. Їхній досвід ефективної діяльності у бізнесі та інших сферах не є для вас вирішальним при розгляді проектів неефективних рішень, які проштовхуються діючою виконавчою владою і жодним чином не вирішують проблему. Сподіваємось, що наступного року в міській владі з'явиться значно більше таких депутатів, які у прийнятті рішень будуть керуватися інтересами міської громади, а не обіцяними особистими матеріальними вигодами.

Працівники КП “Водоканал м.Ужгорода”

 


Про Захід