28 липня – Всесвітній день боротьби з гепатитом

Опубліковано:

Щороку 28 липня відзначають Всесвітній день боротьби з гепатитом.
Вірусний гепатит – група інфекційних хвороб, відомих як гепатит А, В, С, D і E – вражає сотні мільйонів людей у ​​всьому світі, викликаючи гостру і хронічну хворобу печінки і щорічно забираючи життя майже 1,5 мільйонів людей. Велика частина цих випадків пов'язана з гепатитом B і C. Ці захворювання можуть бути попереджені, однак більшість людей не знають як потрібно діяти.
Прокоментував ситуацію в Закарпатській області щодо захворюваності на гепатити головний лікар обласної клінічної інфекційної лікарні Михайло Поляк:

“За перші шість місяців цього року зареєстровано 377 випадків вірусних гепатитів , в т.ч. гострий гепатит А – 292 випадки (що становить 77,5 % від загальної кількості зареєстрованих гепатитів), гострий гепатит В –  12 випадків та гострий гепатит С –  8 випадків.

Щодо хронічних вірусних гепатитів, то за півріччя виявлено 59 випадків захворювань, з яких гепатит В – 32 випадки, а хронічний гепатит С – 27 випадків.

Загалом на 01.01.2015 на диспансерному обліку в амбулаторно-консультативному кабінеті обласної клінічної інфекційної лікарні перебувають 982 хворих, з них:  хронічний гепатит В – 267 хворих, хронічний гепатит C – 673 хворих, хронічний гепатит В+С – 27 хворих, хронічний гепатит В+Д – 15 хворих.

В Закарпатській області прийнята  “Регіональна програми протиепідемічних заходів та боротьби з інфекційними хворобами на 2012 – 2016 роки”. Одним з пунктів якої є забезпечення препаратами для медикаментозного лікування хворих з хронічними вірусними гепатитами В та С. Так, за 2014 рік закуплено препаратів для медикаментозного лікування хворих з хронічними вірусними гепатитами В та С (пегільованих інтерферонів) на суму – 3 982.8 тис. грн. З метою раціонального розподілу придбаних препаратів створена комісія, яка відбирає хворих та призначає лікування пацієнтам, що перебувають на обліку в ОКІЛ.

Станом на 01.07.2015 року комісією відібрано та призначено лікування (за кошти державної та регіональної програм) 43 хворим, в тому числі: хронічний гепатит С – 29 хворих, хронічний гепатит В – 3 хворих, хронічний гепатит В+Д – 11 хворих

За 2013 рік на виконання даного пункту було закуплено препаратів для медикаментозного лікування хворих з хронічними вірусними гепатитами В та С (пегільованих інтерферонів) на суму – 2 687,9 тис. грн. Комісією з хворих, що перебувають на обліку в ОКІЛ було відібрано та призначено специфічне лікування 27 хворим з діагнозом хронічного гепатиту „В” та „С”.

В межах фінансування Програми на 2015 рік заплановано виділення коштів для лікування хворих з хронічними гепатитами В та С в сумі – 4 400,0 тис.грн.

На базі обласної клінічної інфекційної лікарні проводиться обстеження на маркери вірусних гепатитів А, В, С, Е та Д. Крім того згідно протоколів проводиться лікування хронічних вірусних гепатитів В та С.

З 2009 року в ОКІЛ відкрито кабінет амбулаторного прийому, для надання амбулаторно-консультативної допомоги хворим з хронічними вірусними гепатитами та іншою інфекційною патологією”, – підсумував М.Поляк.

Довідково від ВООЗ: 

Основні теми звернень у Всесвітній день боротьби з гепатитом 2015
Попередьте гепатит – знайте про ризики
Небезпечна кров, небезпечні ін'єкції і спільне використання ін'єкційного обладнання для введення наркотиків можуть призвести до інфікування вірусом гепатиту.
Попередьте гепатит – забезпечте безпеку ін'єкцій
Два мільйони осіб на рік хворіють гепатитом в результаті небезпечних ін'єкцій. Використання стерильних одноразових шприців може попередити ці інфекції.
Попередьте гепатит – проведіть вакцинацію дітей
Близько 780 тисяч осіб помирають щороку в результаті інфікування вірусом гепатиту B. Безпечна і ефективна вакцина може забезпечити захист від гепатиту B на все життя.
Попередьте гепатит – зробіть аналіз, проведіть лікування
Є ефективні засоби для лікування гепатиту B і зцілення від гепатиту C.
 

Факти:
240 мільйонів осіб мають хронічну інфекцію гепатиту В.
150 мільйонів людей мають хронічну інфекцію гепатиту С
Гепатит Е може викликати смерть у 20% вагітних жінок.

Про Захід