На Закарпатті призначили координатора омбудсмена

Опубліковано:

Правозахисника Олега Григор'єва призначено регіональним координатором Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини у Закарпатській області.

Досі Закарпаття не мало свого координатора Омбудсмена в регіоні. Щоб вирішити нагальні питання закарпатцям доводилося їздити до Львова або Києва, де знаходилося найближче представництво Уповноваженого з прав людини.

Мережу Регіональних координаторів з числа місцевих громадських правозахисників створено з метою забезпечення взаємодії Уповноваженого Верховної Ради з прав людини з громадянами та представниками  інститутів громадянського суспільства на регіональному рівні.

Провідною метою діяльності регіональних координаторів є розширення можливостей Секретаріату Омбудсмена задля покращення реалізації прав людини на регіональному рівні.

Регіональні координатори Уповноваженого Верховної Ради з прав людини призначаються Омбудсманом для забезпечення ефективної діяльності Уповноваженого та доступності здійснення особистого прийому громадян у віддалених від м. Києва адміністративно-територіальних одиницях.

Регіональний координатор зі зв'язків з громадськістю проводить діяльність за наступними напрямками:

— прийом та консультування громадян;

— збір та аналіз інформації про факти порушень прав людини у відповідних регіонах;

— просвітницька та інформаційна робота з  підвищення  рівня обізнаності населення та представників влади в ґалузі прав людини;

— участь в моніторингових візитах до місць несвободи (інтернатні заклади, психіатричні лікарні, тюрми, СІЗО тощо), опитувати осіб, які там перебувають, отримувати інформацію щодо умов їх тримання;

— налагодження співпраці з представниками неурядових організацій регіону.

Регіональний координатор має право:

— безперешкодно відвідувати без попереднього повідомлення про час і мету відвідування органи державної влади, органи місцевого самоврядування, а також місця в яких особи примусово тримаються або можуть триматися за судовим рішенням;

— ознайомлюватися з документами та отримувати їх копії в органах державної влади, органах місцевого самоврядування, органах прокуратури, включаючи справи, які знаходяться в судах;

— бути присутнім на судових засіданнях;

— використовувати під час відвідувань фото-, відео-, аудіо- фіксацію.

 

ДОВІДКА

Григор'єв Олег Валерійович юрист, правозахисник, експерт у сфері захисту прав представників ромської національної меншини.
 

Освіта

1986 – 1996  закінчив ЗОШ №1 в м. Мукачево

1996 – 2001  Ужгородський Національний Університет, математичний факультет

2008 – 2012  Київський університет права НАН України, юридичний факультет

2014 – 2016  Аспірантура Інституту держави і права ім. В.М. Корецького НАН України (Тема: “Міжнародно-правові засади захисту прав ромської національної меншини”)

 

Громадська діяльність

— З лютого 2013 по 2015 рік юристом “Мукачівського правозахисного центру” з надання безоплатної правової допомоги біднім верствам населення та ромському населенню в м.Мукачево та м. Свалява.

 

— З 2011 року по теперішній час керівник  Благодійного фонду “Розвиток”

— З 2004 по 2009 працював соціальним працівником з мігрантами, шукачами притулку та біженцями в Міжнародному благодійному фонді “Регіон Карпат” NEEKA.

 

Про Захід