ПАТ «Закарпатгаз» вимагає впорядкування договірних відносин від власників складових Єдиної газотранспортної системи України

Опубліковано:

Власники складових Єдиної газотранспортної системи України зобов'язані забезпечити безаварійну їх експлуатацію – що можна протиставити цій надважливій з огляду на безпеку газопостачання вимозі Закону України “Про засади функціонування ринку природного газу”?

Та саме про безпеку підприємства й організації, яким у свій час в той чи інший спосіб вдалося стати власником кількох десятків або ж сотень метрів газотранспортної труби, думають якнайменше. Навіть при тому, що самостійно дбати про належну експлуатацію таких об'єктів газопостачання вже не мають ні сил, ні можливостей. А вихід між тим, як і з будь-якої ситуації, є:  згідно з чинним законодавством підприємствам та організаціям, які не справляються з зазначеними завданнями, складові газотранспортної системи належить передати у господарське відання, користування газотранспортному чи газорозподільному підприємству або ж укласти з останнім договір про експлуатацію таких складових. Постановами Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сфері енергетики № 226 та 228 від 7 березня 2013 року, Типові договори на три зазначені варіанти передачі складових затверджено та зобов'язано власників газопроводів у місячний термін з дня набрання чинності постанов (а це 12 квітня 2013 року!) привести договірні відносини між власниками та газорозподільними підприємствами у відповідність до чинного законодавства.

Ці вимоги вперто ігнорує, зокрема, керівництво ТОВ “Ядзакі Україна”, – коментує ситуацію перший заступник голови правління-головний інженер ПАТ “Закарпатгаз” Андрій Горват. –  І сьогодні, попри те, що ми вже півтора роки налагоджуємо міст порозуміння, надаючи проекти договорів для подальшого підписання, ніяких пропозицій від підприємства не надходило. Між тим газопровід середнього тиску та споруди на ньому по вул. Туряниці у с. Минай, що знаходяться на балансі “Ядзакі Україна”, потребують належного обслуговування. А ці роботи – відповідно – якнайшвидшого врегулювання договірних відносин між ПАТ “Закарпатгаз” та ТОВ “Ядзакі”.

ПАТ “Закарпатгаз” вимагає також активної участі ТОВ “Ядзакі Україна” у процесі відновлення порушених охоронних зон газопроводів шляхом скерування відповідних вимог до компетентних органів та органів місцевого самоврядування про порушення прав підприємства та створення загрози для безпечних умов експлуатації газових мереж у зв'язку з протиправним будівництвом об'єкту на охоронній зоні газопроводу. Зі свого боку ПАТ “Закарпатгаз” скерував звернення та копії документів до органів прокуратури, інспекції Держархбудконтролю та ТУ Держгірпромнагляду для проведення перевірки правомірності будівництва об'єкту на охоронній зоні газопроводу.

Довідка: Станом на 1 липня поточного року договірні відносини з ПАТ “Закарпатгаз” з зазначеного питання не привели у відповідність до чинного законодавства п'ять власників складових Єдиної газотранспортної системи України: ТОВ “Ядзакі Україна”, Ужгородський коньячний завод, ТОВ “А.В.П.”, Басейнове управління водних ресурсів річки Тиса, Управління освіти Ужгородської міськради. Згідно з Законом України “Про засади функціонування ринку природного газу” № 2467-У1 від 8 липня 2010 року власники складових Єдиної газотранспортної системи України, що проігнорували регламентовані чинним законодавством вимоги, від'єднуються від газопостачання як такі, використання яких становить загрозу населенню та довкіллю.

ПАТ “Закарпатгаз”

 

Про Захід