Закарпатська дискусія – у розпалі

Опубліковано:

17 червня в Іршаві відбулася розширена нарада з питань стану реалізації в області положень Закону України „Про добровільне об'єднання територіальних громад”. Участь у зібранні взяли голова ОДА Василь Губаль, керівники обласних департаментів, представники місцевого самоврядування – депутати різних рівнів, міські і сільські голови, їхні заступники, громадськість.

Після вступного слова голови ОДА, до виступу запросили заступника начальника управління  заступника начальника управління регіонального розвитку, містобудування і архітектури ОДА Олега Боршовського. Він, з поміж іншого, доповів, що свої пропозиції щодо майбутніх об'єднань не запропонували чи не надали у повному об'ємі Міжгірський, Хустський, Ужгородський та Берегівський райони.

Директор Офісу реформ у Закарпатській області Іван Дем'янчук поінформував присутніх про результати консультацій, проведених експертами Офісу у всіх районах та звернув особливу увагу на елемент спротиву та відвертого саботажу, які здійснюють нині опозиційні сили реформам.

Справжю жваву дискусію спровокував міський голова Мукачева Золтан Ленд'єл. Він переконкує: “Жодний голова села, навіть з тих, що вже фактично – у складі нашого міста – не виявив ініціативу до об'єднання. Навпаки, я говорив із декількома з них, пояснював: у загальному бюджеті міста – 50 млн. у фонді розвитку – ще стільки, ми готові поділитися цими коштами – провести воду, каналізацію. А у сільського голови є печатка! Я не розумію, навіщо методика, щоб розуміти очевидне! Ми не маємо права підтримувати громаду, весь бюджет якої іде на утримання її керівництва. Наше місто готове до будь-яких варіантів об'єднання. Об'єднаймося, будемо працювати спільно!”.

Натомість, Лисичівський сільський голова Ярослав Пальок сумнівається у тому, що об'єднання дотаційних населених пунктів автоматично зробить громаду спроможною: “Комунальні дороги, які нам повернули, ми не ремонтуємо, бо немає грошей. А державні держава не “киває”, бо грошей не має! Сільські голови не проти реформ, але треба робити їх для людей!”.

Саме для того, щоб люди самі визначали і пріоритети в роботі, і розподіляли кошти, які заробить громада, і залежали від рішень, прийнятих у столиці, якомога менше, і потрібна децентралізація, каже голова Закарпатської ОДА. “Перспективний план – закарпатська громада. Мушу вам нагадати: уже готові близько 50 поправок до законодавства, які стосуються саме забезпечення спроможності майбутніх об”єднань. Я прошу вас не спекулювати на слові примусово – на зустрічі із Президентом, той вчергове наголосив: мова іде про добровільне об'єднання! Переконаєтеся, що громада, яка об'єдналася поруч, живе краще, зрозумієте. Лише втратите час…”, – сказав Василь Губаль.

Ініціюючи широку закарпатську дискусію, Василь Губаль повідомив, що наступна зустріч з питань стану реалізації в області положень Закону України „Про добровільне об'єднання територіальних громад” відбудеться найближчим часом у Берегівському районі.

Офіс реформ у Закарпатській області

Про Захід