Кафе для велосипедистів відкрили у “Гірчичному зерні”

Опубліковано:





 Учора, у п'ятницю, у день традиційного велозаїзду вулицями Ужгорода Night Ride для велосипедистів відкрили кілька точок велосипедної інфраструктури. Мабуть, найбільш незвичною з них стало велокафе.

Столик, комбінований з велопарковкою на два велосипеди, відкрили у провулку “Гірчичне зерно” в Ужгороді. До цього проекту команда провулку готувалася понад рік, обговорення велокафе у інтернеті залучило таких провідних дизайнерів краю як Наталія Шталь, Олег Олашин. Андрій Німець, Маріан Стегура. Вони – пропонували свої варіанти велокафе, викристалізовувався певний “ідеальний” проект. Адже подібні об'єкти, що вже прижилися у Європі, виготовлені, зазвичай, з дерева, є “сезонними” і прибираються на зиму. Тут же стояло завдання виготовити з металу всесезонні “велосипедні меблі” – адже у закарпатські м'які зими на вулицях теж трапляються велосипедисти і паркувати залізних коней їм десь треба. Ну а влітку – посидіти у сідлі свого байка у тіні “маркізи” за горнятком кави.

У результаті довгих роздумів, нарад було прийняте непросте рішення – не створювати велику конструкцію, яка б займала частину вулиці Фединця і могла стати об'єктом невдоволення водіїв, а зробити щось невеличке, утім функціональне і примітне. На цьому варіанті проект “Гірчичне зерно”, коштом якого й було виконано та змонтовано виріб, і зупинився.

На відкриття прибув тільки “велоактив” міста, бо ж усіх бажаючих провулок не міг вмістити фізично. Тож, відкрили велокафе відомий туризмознавець, співзасновник проекту “Ретро-байк”, проректор УжНУ й адмірал Закарпатського флоту Федір Шандор, велоактивістка, співзасновниця проекту Night Ride, як її назвали – “мама ужгородського велоруху” Віта Мунчак та автор виробу, викладач Закарпатського художнього інституту, коваль Олег Путрашик.

Професор Шандор зазначив, що за даними, які мають закарпатські туризмознавці подібне велокафе є першим в Україні. А те, що воно є “дрібноформатним” – є, ймовірно, й перевагою. Адже велика конструкція зайняла б багато місця на і так тісних вуличках Ужгорода. А ця конструкція “для пари” чи “для друзів” є дуже камерною і доречною.

Обслуговуватиме велокафе бар-стійка найближчого закладу “Палачінта”, до чиєї тераси воно й прилягає. Ну а якщо у центрі міста потрібно буде припаркуватися більшій кількості велосипедистів – то перед фасадом провулку з боку вулиці Фединця відрито того ж дня звичайну велопарковку на 12 велосипедів

Олександр Попович, uzhgorod.in


Про Захід