“Лабіринтами дизайну” можна поблукати в Ужгороді

Опубліковано:

20 травня в Закарпатському обласному музеї народної архітектури та побутувідкрилась виставка членів Львівського регіонального відділення Спілки дизайнерів України, до якого входить і закарпатський осередок.

На виставці представлені роботи понад 40 авторів, із яких більшість – закарпатці. Добірка знайомить із творчістю сучасних дизайнерів у різних напрямках: дизайнсередовища, книжкова графіка, моделювання костюмів та ін.Ідею організувати спільну виставку в Ужгороді голові Львівського регіональноговідділення запропонував член Закарпатського осередку, скульптор, доктор мистецтвознавства Михайло Белень, котрий, повідомили під час відкриттяекспозиції, став новим очільником осередку, перейнявши керівну естафету увідомого крайового архітектора Василя Гецка.

Як розповів Михайло Белень, сьогодні Львівське регіональне відділення СДУналічує понад 200 членів, Закарпатський осередок – поки лише 15. “Та наші лави,безумовно, є ким поповнювати. В дизайнерському середовищі краю дедалі гучнішезаявляє про себе обдарована молодь. – стверджує Михайло Белень. – Я особистоготовий активно рекомендувати талановитих дизайнерів до вступу в спілку. Вже учервні, приміром, збираємося прийняти 12 закарпатців”. Також, найближчим часомвийде друком альбом, який презентуватиме творчість майже 200 дизайнерівЗахідної України, серед авторів будуть закарпатці.

Що ж до престижу професії, Михайло Белень поділився: в період комунізму роботидля дизайнерів було вище голови, зараз же – майстри переважно працюють ізіндивідуальними замовниками і попит на їхній продукт безпосередньо залежить відактивної пропозиції власних послуг. “Я повсякчас раджу нашим молодимдизайнерам виходити на заможних клієнтів. – каже Михайло Белень. – В Україні єчималий прошарок таких людей. Але часом їхні смаки не поспівають за статками йтут дизайнерові доведеться зорієнтовувати клієнта, часом – сперечатись”.

Сам Михайло Белень знаходить замовників не лише на Закарпатті, а й далеко зайого межами. А поза тим – значна добірка робіт майстра зберігається уНаціональному художньому музеї України й експонується в Третьяковській галереї,Ермітажі та Луврі.

З виставкою “Лабіринти дизайну” можна ознайомитися до 2 червня.

Управління культури Закарпатської ОДА

Про Захід