Дотримання митного законодавства – запобігання незручностей на митниці

Опубліковано:

Працівники Закарпатської митниці ДФС закликають громадян бути уважними до митного законодавства, зокрема, при ввезенні транспортних засобів на митну територію України.

Так, відповідно до вимог ч. 1 статті 374 Митного кодексу України “Умови ввезення (пересилання) громадянами товарів на митну територію України”, товарів (за винятком підакцизних), сумарна фактурна вартість яких не перевищує еквівалент 500 євро та сумарна вага яких не перевищує 50 кг, що ввозяться громадянами у ручній поклажі та/або у супроводжуваному багажі через інші, ніж відкриті для повітряного сполучення, пункти пропуску через державний кордон України, не підлягають письмовому декларуванню та не є об'єктами оподаткування митними платежами.

Відмітимо, що у разі, якщо товари, зокрема ТЗ, фактурна вартість та вага яких перевищує допустимі норми, підлягають державній реєстрації на території України та письмовому декларуванню в порядку, встановленому для громадян, з поданням документів, що видаються державними органами для здійснення митного контролю та митного оформлення таких товарів при переміщенні (пересиланні) їх через митний кордон України громадянами.

Відомо, що незнання чи ігнорування законів – не позбавляє від відповідальності. Так, напередодні, у багажному відсіку автомобіля “MERCEDES-BENZ” закарпатські митники виявили в українця мопед. Подія відбулася в зоні діяльності митного поста “Ужгород”, куди, прямуючи з Чехії, заїхав громадянин. Під час митного контролю, враховуючи систему ризиків, працівники митниці вивели транспортний засіб із загального потоку для проведення огляду. В результаті чого виявлено мопед “Derbi GP1”. Його вага склала 112 кг, а вартість – 750 євро.

Варто зазначити, що транспортний засіб (мопед) входить до переліку товарів, ввезення яких на митну територію України здійснюється за умови обов'язкової сплати митним органам митних платежів. Крім того, щодо виявленого ТЗ діють обмеження для переміщення через МКУ, тобто він підлягає обов'язковій сертифікації в Україні. Зокрема документом, який підтверджує дотримання обмежень є сертифікат відповідності.

Таким чином, громадянин України порушив встановлений порядок проходження митного контролю: під час проведення митного контролю у нього знаходились товари в обсягах, що перевищують неоподатковану норму переміщення через митний кордон України, встановлену законодавством, та є обмеженими для переміщення.

Зазначені дії мають ознаки порушення митних правил, передбачених статтею 471 Митного кодексу України. На підставі статті 511 Митного кодексу України моторолер, вартістю понад 17 300 грн – вилучено.

Відділ комунікацій Головного управління

ДФС у Закарпатській області

Про Захід