В Ужгороді відбудеться щорічний фестиваль “Музика без кордонів”

Опубліковано:





 І Великдень, і весь наступний тиждень (Великий або Світлий) – це мовби суцільне свято Пасхи, під час котрого співають духовні пісні й всіляко славлять Воскресіння Господнє. Розділити радість свята у період світлої седмиці пропонують і в Закарпатській обласній філармонії: саме на цю прекрасну пору вже традиційно припадає Міжнародний фестиваль “МУЗИКА БЕЗ КОРДОНІВ”.

Про історію фестивалю та цьогорічну програму розповідає художній керівник філармонії Володимир Гірник.”Цілком закономірно, що у Закарпатській обласній філармонії проводяться подібного роду фестивалі, адже основою нашої діяльності саме і є популяризація музики в усіх її видах і проявах.

Як виник такий задум? Річ у тім, що музика у нашій філармонії звучить постійно, а от створити мистецьке свято, якусь особливу атмосферу – це вимагає більших творчих зусиль. І найкраще було реалізувати такий задум у вигляді фестивалю. У нас вже діє Міжнародний молодіжний фестиваль органної музики, але він має дещо інше спрямування і проходить традиційно в осінню пору. А весна, друга половина квітня, коли цвітуть сакури і все буяє зеленню, – це, певно, найкрасивіша для Ужгорода пора. У такий період з'являється творче натхнення і працюється цікавіше. Тобто час проведення “Музики без кордонів” обрано не випадково. А цього року все обіцяє бути ще кращим, оскільки відкриття фестивалю припало на Світлий тиждень.

І місто вже потопає у цвітінні. Сподіваємося, це буде потрійне свято.”Музика без кордонів” – щорічний фестиваль. Цьогоріч він був би четвертим. Але торік, з огляду на відомі події в країні, ми відмовилися від проведення таких заходів. Уже традиційно ми залучаємо до програми насамперед власні колективи і своїх виконавців. По-перше, тому, що для проведення такого рівня фестивалю у нас недостатньо можливостей, а в державі скрутна фінансова ситуація. Тобто ми намагаємося обійтися власними силами, використовуючи величезний творчий потенціал місцевих музикантів. А прекрасним доповненням до цього є запрошені з різних куточків України та з-за кордону окремі солісти чи цікаві колективи. Щоправда, ми започаткували цей фестиваль у мирний час, а зараз деякі зарубіжні виконавці остерігаються приїжджати до України, ототожнюючи її з Донбасом. На жаль, за кордоном не всі добре поінформовані щодо реальної ситуації у нашій державі. Але в попередніх фестивалях іноземці залюбки брали участь. Зокрема, на нашій сцені вже побували тенор Чжао Юан Сі (Китай), гітарист Ференц Бернат (Угорщина), органіст Лука Массалья (Італія).

Також нас поєднує тісна співпраця з іншими філармоніями України – Тернопільською, Рівненською, Київською. А цього разу у відкритті фестивалю візьмуть участь наші колеги з Вінницької філармонії: це будуть джазові стандарти і сучасна популярна музика у виконанні джаз-квартету та солістки, у минулому нашої землячки, відомої співачки і композитора Оксани Славної. Цікаву програму з естрадно-духовим оркестром філармонії готує наша солістка Мирослава Швах-Пекар. Це також буде джазова музика, відомі вітчизняні й зарубіжні хіти. Як уже мовилося, ми підтримуємо молодих виконавців, даючи їм змогу випробувати свої сили на великій сцені. Це стосується як нашого Міжнародного молодіжного фестивалю органної музики, так і “Музики без кордонів”. Зараз така щаслива нагода випала дипломантові міжнародних конкурсів, симфонічному оркестрові студентів Ужгородського державного музичного училища ім. Д.Є.Задора.

Наша талановита молодь готує імпровізовану музичну подорож під назвою “Галопом по Європі”. А завершить фестиваль вже відомий ужгородцям флейтист Станіслав Зубицький. Українець, що мешкає зараз в Італії, разом із симфонічним оркестром Закарпатської філармонії запросить меломанів на “Французький променад”. Наша зала славиться своєю красою та, насамперед, неповторною акустикою. Ті, хто у нас бував раніше, вже встигли її полюбити. І матимуть змогу вкотре переконатися, що наша сцена особлива. А молодим виконавцям і тим, хто вперше гратиме тут, бажаю, щоб участь у такому фестивалі стала добрим стартом для їхніх подальших творчих злетів.

Сподіваємось також, що “Музика без кордонів” разом із цвітінням сакур привабить до філармонії не лише місцевих меломанів, а й туристів.Оксана Славна не просто наша землячка, яка наразі мешкає в іншому місті. Вона – талановита виконавиця, успішний композитор. Її пісні звучали навіть на “Дитячому “Євробаченні” та італійському телебаченні. А почала дівчина писати пісні ще під час навчання в університеті. Як автор-виконавець, виборола гран-прі у Міжнародному конкурсі естрадної творчості “Перлина Ялти” (2002 р)., лауреат Всеукраїнського фестивалю сучасної музики “Червона Рута” (2003 р), Міжнародного конкурсу Кастрокаро в Італії (2011 р), лауреат премії Кабінету Міністрів України (2006 р). Також є обличчям єдиного в Україні муніципального естрадно-духового оркестру “Він Бенд”.Зараз Оксана Славна є відомою джазовою виконавицею, готує великі сольні програми, співпрацює з різними колективами, гастролює вдома і за кордоном.

Підготувала Таїсія ГРИСЬ, газета “Новини Закарпаття”


Про Захід