Чи варто дозволяти голосування з шістнадцяти та проводити місцеві референдуми?

Опубліковано:





Впродовж кількох днів минулого тижня у Трускавці, що на Львівщині, проходив Семінар Ради Європи на тему “Розвиток місцевої демократії”.
До участі в ньому запрошувалися керівники органів місцевого самоврядування, голови громадських організацій, – загалом ті люди, які впливають на розвиток місцевої влади. За три дні семінару учасники переймали досвід європейських держав від депутатів із Шотландії, Бельгії, експертів від Ради Європи з Німеччини, Швейцарії й України.

У тренінгах взяли участь і 4 представників нашого міста та району – голова молодіжного крила закарпатської обласної організації партії “УДАР” Денис Ман та троє депутатів Ужгородської райради. Програма семінару передбачала теоретичні та практичні тренінги. Денис Ман каже: теорію учасники семінару слухали від представників інших країн, що розповідали, як місцеві реформи відбувалися у них. Але більшу частину занять присвятили тому, як українці бачать розвиток місцевої демократії. “Робота проходила у невеликих групах у формі міні-тренінгів, на яких ми моделювали різні ситуації, висловлювали свої пропозиції, думки. Як на мене, це дало хороший результат. Кожен виніс для себе якісь європейські уроки”, – каже Денис.

Голова молодіжки “УДАРу” розповідає, що на семінарі розглянули багато питань, які актуальні для українського місцевого самоврядування. Наприклад, чи можна людям дозоляти голосувати з 16 років. “В Європі щодо цього немає єдиної думки, але більшість закордонних експертів погодилися, що для України це можливо. Також ми обговорювали розширення прав органів місцевого самоврядування. Але й українські учасники, й іноземні експерти дійшли до висновку, що місцеві територіальні громади до такого кроку можуть бути ще неготовими: у плані ділення фінансів, відповідальності, яка на них впаде. Тому тут варто ще багато працювати над теоретичними аспектами. Крім того, ми розглядали Європейську Хартію місцевого самоврядування. Україна – єдина з 47 країн-членів Ради Європи, яка її ратифікувала повістю і ввела у законодавство. Але на практиці ми Хартію втілюємо складно. Як на мене, то її варто було б вручити кожному сільському голові, щоб цей документ став інструментом, який допоможе зробити територіальну громаду сильнішою”, – переконаний Денис Ман.
Цікавим для учасників семінару став досвід Шотландії, про який розповіла представниця цієї країни. Там у вересні відбудеться місцевий референдум, на якому вирішать питання відділення Шотландії від Великобританії. “На відміну від України, де референдум відбувався під дулами автоматів, у цій країні до події готуються більше року. Там людям пояснюють, що дасть їх вибір, чи готові економічно шотландці відділитися. Стосовно місцевих референдумів в Україні, то всі погодилися, що їх проводити поки нереально”, – каже Денис Ман.

“Про Захід”


Про Захід