Журналісти починають боротися за реалізацію права на доступ до інформації

Опубліковано:





 В останній тиждень березня ІМі зафіксувало тривання тенденції перешкоджання роботі журналістам у недопуску їх на засідання локальної ради (сесії міської ради Одеси, коли після довгих суперечок журналістів таки пропустили до залу), як теж продовження “епопеї” з ненаданням даних публічної інформації Чернівецьким університетом. Журналістка Надія Бабинська зброю не склала, а продовжила боротьбу у судовому порядку.

Категорія “Фізична агресія”

В Одесі перед початком чергової сесії міської ради, журналісти та громадські діячі опинились перед зачиненими дверима. Невідомі люди у формі з написом “муніципальна міліція” загородили підходи до дверей. Через деякий час журналістів почали пускати, але лише представників центральних каналів та тих, хто був внесений в список. На вулиці опинились представники Думської (Сергій Дібров, Олексій Чорний) , Одесса-Дейлі (Леонід Штекель), Південний кур'єр (Олександр Вельможко) Одеса-медіа та інші. Громадські діячі вирішили потрапити до мерії в інший спосіб, та пішли до іншого входу. Там, після довгих суперечок їх все ж таки пропустили до залу де йшла сесія.
Журналістів, що залишились біля головного входу також пустили за їх посвідченнями.

Категорія “Цензура. Доступ до інформації”

Чернівецька журналістка, представник ІМІ на Буковині Надія Бабинська звернулась з інформаційним запитом до МОН, аби ті надали копії контрактів з керівництвом Чернівецького національного університету. Коли ж за два тижні журналістка не отримала відповіді і зателефонувала в міністерство, там їй повідомили, що то не запит, а звернення. Причин перекваліфікації документу не пояснили. Надія Бабинська отримала відмову в задоволенні запиту/звернення. Журналістка звернулась до Уповноваженого з прав людини щодо порушення закону “Про доступ до публічної інформації” Міністерством освіти і науки України за порушення права на інформацію, з проханням притягнути винних до адміністративної відповідальності.

Категорія “Захист свободи слова”

Чернівецька журналістка Громадського радіо та антикорупційного порталу Corruptua.org Надія Бабинська подала другий судовий позов до окружного адміністративного суду проти Чернівецького національного університету за відмову в задоволенні інформаційного запиту щодо надання декларації керівництва ЧНУ.

ІМІ


Про Захід