«Березневі коти Х»: від еротичного літпроекту до міжнародного соціально-духовного фесту мистецтва та любові

Опубліковано:





 27–29 березня в Ужгороді пройде десятий мистецький еротичний фестиваль “Березневі коти”, основними організаторами якого є випускники УжНУ – Вік Коврей, Валентин Кузан та Андрій Любка.

На прес-конференції 17 березня про особливості цьогорічного фесту розповідали куратори програм: літературної – Валентин Кузан, міжнародної – Андрій Любка, театральної – Олександр Гаврош, мистецької – Руслан Тремба та спеціально запрошений гість – головний режисер Закарпатського обласного театру драми і комедії Євген Тищук.

Уперше еротфестиваль відбувся в університетській аудиторії й тривав півтори години, згадують організатори, сьогодні ж він – центральна мистецька подія в Ужгороді. Розпочинався фест як літературний проект еротичного спрямування, нині ж “Березневі коти” – міжнародний соціально-духовний фестиваль мистецтва та любові. Цьогорічні “Коти” порадують двома десятками цікавих акцій, які не перетинатимуться в часі, – літературними читаннями, експозиціями, виставою, екскурсією, виступами гуртів, відеопоезією тощо.

Цікаво, що на фестивалі буде акція спогадів “Рефлексії Х. АртФест “Березневі коти””, на якому у форматі літературних читань про заходи попередніх років згадуватимуть Олександр Гаврош, викладачі Ужгородського університету – Михайло Рошко та Сергій Федака, а також випускники УжНУ – Василь Кузан, Валентин Кузан та інші.

Цьогорічний фест вирізнятиметься стриманістю, що відповідає часу, та мистецькою наповненістю і якістю, чого навчилися за десять років. Як мінімум, про це свідчить проект “Плахта”, у рамках якого представлять свої живописні полотна із зображеннями прихованої еротики 28 художників з Києва, Харкова, Львова та Ужгорода.

Уже вп'яте на “Березневих котах” буде й театральна програма. Цьогоріч уперше її наповнить вистава Закарпатського обласного театру драми і комедії. Ужгородці й гості фесту зможуть переглянути народну комедію на теми Арістофана “Лізістрата” Леоніда Філатова. Вистава про те, як молода афінянка зуміла зупинити війну між Спартою та Афінами за допомогою жіночого сексуального страйку. Режисер-постановник Євген Тищук стверджує: не варто проводити паралелей із сучасними подіями, бо це п'єса у віршах, тексти дуже смішні, а мова народної комедії побутова.

Серед родзинок фестивалю – презентація книги “Тут похований Фантомас” Юрія Андруховича, а також розмова про сучасну угорську літературу, власну творчість з письменником, перекладачем, головним редактором найбільшого видавництва Угорщини Міклошем Надем.

Важливо, що майже всі акції впродовж фестивалю будуть безкоштовні, крім тих, які відбуватимуться в “Галереї Ілько” (вхід – 15 грн на весь день); вистава і акції після неї – 35 грн (докладніше у програмі “Березневих котів Х”).

Медіацентр УжНУ


Про Захід